STAR - Methode


STAR - Methode

Beeld je in, je bent op zoek naar een baan en ziet de perfecte vacature voorbij komen. Geen twijfel over mogelijk, jij bent de juiste persoon voor de functie en stuurt gelijk je uitgebreide CV op naar het bedrijf. Nu begint het, de vraagtekens ontstaan over hoe je jezelf moet voorbereiden. Wij hebben de antwoorden op deze vraagtekens. ‘De STAR- methode’.


Wat is STAR?

Ter voorbereiding van een sollicitatiegesprek raden wij jou aan om gebruik te maken van de STAR-methode. Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af “maar waar staat STAR nou eigenlijk voor?”. STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Je gaat kijken in de vacature welke vaardigheden er gevraagd worden voor de functie waar je op solliciteert en kiest hier de 3 belangrijkste uit. Daarnaast denk je na over een situatie in je recente werkverleden waarin je deze vaardigheden hebt gebruikt. Aan de hand van jouw gedrag in het verleden probeert het bedrijf te voorspellen hoe je op situaties in de toekomst zult reageren en hoe je zult handelen. Ook voor jou persoonlijk is het handig om deze methode te gebruiken om jouw kwaliteiten te presenteren aan de werkgever met een goede onderbouwing, zonder daarmee arrogant over te komen.

Wij hebben een voorbeeld STAR uitgewerkt gebaseerd op de functie van financial controller. Voor de rol van financial controller is het belangrijk dat je goed prioriteiten kunt stellen. Echter wordt deze vaardigheid bij veel functies gevraagd in iedere willekeurige branche.

Situatie:

Als financial controller had ik nog 1 week om de jaarafsluiting van het bedrijf af te hebben, maar daarnaast moest ik ook de maandrapportage van de afgelopen maand opstellen voor het gesprek met de CFO.

Taak:

Mijn taak was om te zorgen dat ik alle financiële informatie had van de juiste personen om zowel de jaarafsluiting als de maandafsluiting op te stellen en te zorgen dat deze op tijd gereed waren voor het gesprek met de CFO.

Actie:

Ik heb een planning gemaakt waarbij ik zorgde dat ik op maandag alle informatie had die ik moest hebben voor de rapportages. De andere dagen heb ik gebruikt om berekeningen te maken en het rapport te schrijven. Het gesprek met de CFO in de week erna heb ik verplaatst naar het einde van de dag, zodat ik die dag nog tijd had om de laatste hand te leggen aan de rapportages.

Resultaat:

Het resultaat was dat ik beide rapportages op tijd af had en dat ik deze kon presenteren aan de CFO.


in Amsterdam